Facebook is niet meer “cool”

Tieners zijn een goede maatstaf  van wat “cool” is. Door te kijken welke apps ze gebruiken, kunnen wij trends leren herkennen.

En de laatste tijd lijkt het erop dat ze Facebook beu zijn. Een ontwikkelaar van een fotoalbum app liet zijn app testen door een groep jongeren niet ouder dan 25 jaar. De meeste lieten weten dat ze het niks vonden dat de app zo afhankelijk is van Facebook. Ze gaven een typisch tiener antwoord: ‘We zijn Facebook beu’.

Deze testgroep lijkt geen uitzondering. Bij navraag op scholen blijkt dat tieners vooral geobsedeerd zijn door foto-apps als Instagram en Snapchat en minder door Facebook.  Zelfs Facebook Chat wordt minder gebruikt dan voorheen.  “Op Facebook Chat wordt je juist altijd aangesproken door de personen die je zelf het minst graag spreekt” klinkt het.

Zelfs Facebook heeft toegegeven dat ze een ‘tiener probleem’ hebben. “Wij merken dat een aantal van onze gebruikers, met namen onze jonge gebruikers, actief gebruik maken van andere producten en diensten die vergelijkbaar zijn met Facebook, zoals Instagram. Als deze dalende trend doorzet kan dit ons bedrijf schaden”, aldus Facebook.

Privacy

Maar waarom is Facbook niet ‘cool’ meer? Een aantal experts verklaren het als volgt: kinderen zijn niet bewust opzoek naar ‘the next best thing’.  Facebook dient ze gewoon niet meer. Met andere woorden: eerst was het ‘cool’ om op te scheppen over jezelf bij vrienden door foto’s te plaatsen op Facebook. Nu lijkt het alsof ze opzoek zijn naar intiemere manieren om items te delen, zoals Snapchat. Het gevoel van privacy is daar groter, wat blijkbaar een behoefte vervult naast het steeds groter wordende Facebook.

Natuurlijk betekent dit niet dat tieners hun Facebook profiel massaal verwijderen. Ze gebruiken de dienst gewoon minder en staan open voor andere platformen. Het goede nieuws voor Facebook is dat zij ook eigenaar zijn van Instagram. Dus links om of rechts om, er wordt nog steeds geld verdiend aan deze doelgroep.