Amateurs wachten tot inspiratie inslaat. Professionals lijken het continu te kunnen oproepen.
Stel je toch eens voor dat je je creativiteit kunt aanzetten alsof je een auto start. De motor lekker opgang laten komen, de snelweg op, om hem vervolgens te parkeren tot je hem weer nodig hebt. In de praktijk voelt het echter vaak alsof de motor niet wil starten. Je banden staan niet op spanning en je komt alleen maar rode stoplichten tegen.
Echte professionals gaan dan gewoon aan de slag. Ze begrijpen dat je niet met creativiteit bent geboren maar dat je het constant moet cultiveren. Maar hoe?
1. Hou een ideeënboek bij.
Noteer ideeën zodra ze bij je opkomen. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt. Tegenwoordig zijn er zelfs leuke apps te downloaden voor op je telefoon. Maak foto’s van zaken die je opvallen en inspireren. Heb je een idee nodig, dan is het enkel een kwestie van je ideeënboekje door bladeren.
2. Kijk om je heen.
Kunstenaars vinden hun inspiratie op de meest vreemde plaatsen. Elke dag naar dezelfde 4 muren kijken komt je creativiteit echt niet ten goede. Zorg voor manieren waardoor je zaken in een ander perspectief kunt zien. Foto’s, planten, muziek, boeken. Blijf niet heel de dag achter je bureau zitten.
3. Zet overal een vraagteken achter.
Stel jezelf altijd de vraag “waarom” en “hoe” om te ontdekken of er een betere manier is om een probleem op te lossen. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is “wat mist er nog”.
4. Draai problemen om.
Bekijk dingen eens vanuit een andere kant. Draai zaken om. Door te bekijken hoe je een situatie slechter maakt kun je vaak ook een beeld krijgen hoe je dingen beter niet kunt aanpakken.
5. Combineer willekeurige zaken.
Probeer dit eens: Pak 2 willekeurige dingen op je bureau en probeer hier een verband in te ontdekken. Dit geeft je misschien niet direct een idee, maar het traint je hersenen om ‘out of the box’ te denken en vreemde verbanden te leggen.
6. Zoek een sparringpartner.
Zoek iemand waarop je je ideeën kunt loslaten, iemand waarbij je je comfortabel voelt en die je uitdaagt. Iemand anders kan je ideeën in een heel ander perspectief plaatsen.
7. Lees eens wat anders.
Mensen zijn gewoontedieren. We lezen meestal dezelfde krant, blogs en tijdschriften. Koop eens een thriller, een gek tijdschrift of iets anders wat je op een nieuw denkspoor kan brengen.
8. Mislukken mag.
Fouten maken is normaal als je iets nieuws durft te proberen. Soms leiden gigantische mislukkingen tot spectaculaire successen.
9. Luister naar het kind in jezelf.
Is het je ooit opgevallen dat kinderen niet zo snel bang zijn om grote risico’s te nemen en dat ze vaak met de vreemdste oplossingen komen voor een probleem. Ze zijn namelijk nog niet getraind om altijd voor de veilige weg te kiezen. Ook al zijn hun ideeën nog niet volledig ontwikkeld, hun dromen zijn groot genoeg om een verschil te maken.
10. Ontspan.
Geef je onderbewuste de kans om voor je te werken door te ontspannen. Focus je niet alleen op je werk maar neem de tijd om te sporten of met andere zaken bezig te zijn. Frisse ideeën krijg je niet als je moe en druk bent.